top of page

Hvem bor på residens nå? Januar 2022 - Cirkus XantiEn veldig spesiell gjeng bor på R.E.D. nå.


To sirkusartister fra Nepal og to scenekunstnere fra Norge: en danser/skuespiller og en dramatiker/regissør som prøver opp forestillingen As a Tiger in The Jungle før de drar på en liten Norges-turné.
Eina, Januar 2022.

As a Tiger in The Jungle er en særegen blanding av sirkus og teater, med en sterk og autentisk historie tatt fra sirkusartistene Renu Ghalan og Aman Tamang's egen oppvekst som barneslaver i Indiske sirkus, tatt og solgt som små barn på 3-4 år av menneskehandlere på rov i fattige landsbyer i Nepal.


Mange tror at dette er en fjern virkelighet, slaveri er vel avskaffet, men Redd Barna kan fortelle at over en million barn forsvinner hvert år over hele verden grunnet organisert menneskehandling med barn, og Norge er dessverre også en bitte liten del av denne tragiske statistikken.

Renu og Aman ble tvunget til å jobbe hver dag fra 4 om morgenen til seint på kvelden i 10 år, og ingen fikk noen form for skolegang. De kjente bare til et liv i sirkuset til de ble reddet av den britisk-nepalske hjelpeorganisasjonen ChoraChori, som klarte å frigjøre 700 nepalske barneslaver fra Indiske sirkus mellom 2002 og 2010. I 2010 ble det vedtatt en lov i India som forbød barn å jobbe i sirkus, med strenge straffer for dem som ble tatt. Men fremdeles regner ChoraChori at det i dag er et par tusen nepalske barneslaver som holdes skjult i Indiske sirkus.


Sverre Waage, sceneinstruktør og dramatiker, ble invitert av produsenten Ali Williams til å komme til Kathmandu og holde en work-shop i hvordan skape en forestilling i 2013. Der traff han Aman og Renu for første gang. De var blant 13 frigjorte barneslaver som ville fortsette med sirkus, og som hadde dannet sitt eget kompani. Sverre Waage inviterte alle 13 til Norge for en 2 måneders residens hos Cirkus Xanti. Dette førte igjen til en ny residens for Aman og Renu hos Cirkus Xanti i 2016 hvor de begynte å jobbe på en ny forestilling som skulle handle om dem selv og livet som barneslaver i India.Prosjektet ble til i et samarbeid mellom Sverre Waage og den walisiske produsenten Ali Williams. Det ble først laget en skisseforestilling med Aman og Renu, som ble kalt Lost Children, som ble vist i Sirkuslandsbyen i Sandvika og i Oslo. Med støtte fra bl.a. Norsk Kulturråd og Arts Council Wales, ble forestillingen As a Tiger in The Jungle skapt i 2017 og vist på en omfattende turné i UK. I tillegg til Aman og Renu, fikk den norske danseren og skuespilleren Loan TP Hoang en viktig rolle i forestillingen som den personen som tok vare på dem da de kom til sirkuset som bitte små barn.


As a Tiger in The Jungle har turnert i UK, Sverige og Norge i 2017, 2018 og 2019. Pandemien satte en stopper for turnéer i 2020 og 2021, men nå er de endelig i gang igjen og de gleder seg til å vise As a Tiger på turné i Norge.


Her liker de seg, dette er tredje gangen As a Tiger prøves opp igjen i residens på R.E.D. "Vi kommer veldig gjerne snart tilbake. På R.E.D. er et fantastisk fint sted å jobbe, finne ro og konsentrasjon til å fordype seg i forestillingen. Ny premieredato er 1. februar på Sandnes Kulturhus.


74 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Innlegg: Blog2_Post
bottom of page